Så väljer du rätt kakel och klinker

Hållbart, snyggt, lättstädat och med många valmöjligheter, det är några av fördelarna med att välja att klä väggar och golv med kakel och klinker. Här kan du läsa om hur du gör för att välja rätt och vad skillnaden mellan kakel och klinker egentligen är.

Vad skiljer kakel och klinker åt?

Gemensamt för kakel och klinker är att det är olika typer av keramiska plattor. Dessa kan vara glaserade eller oglaserade och finns i olika storlek och tjocklek. Man kan alltså säga att det i stort sett är samma produkt, men namnen på plattorna skiljer sig åt beroende på var de placeras. Plattor som är avsedda för golv kallas klinker och plattor för väggar kallas kakel.

 

Så väljer du rätt storlek på plattorna

Både kakel och klinker passar utmärkt att lägga i olika typer av rum. Du kan till exempel använda väggplattor som ett snyggt stänkskydd i köket, lägga klinker som ett slitstarkt golv i källare och hall samt helkakla ditt badrum för att få en både snygg och lättstädad yta.

För att slutresultatet ska bli snyggt och funktionellt är det dock viktigt att du väljer rätt typ av plattor, speciellt i våtutrymmen med golvbrunn. Till ett badrum som är mindre än 6 kvadratmeter är det till exempel viktigt att inte välja klinker som är större än 15×15 centimeter. Det beror på att fallet mot golvbrunnen annars kan bli felaktigt. Väljer du större plattor kan du också drabbas av något som kallas fogsprång, det vill säga att det blir höjdskillnad mellan plattorna.

Storleken på rummet avgör också storleken på plattorna. I ett mindre rum kan det vara snyggt med plattor som är lite mindre, medan du kan välja lite större plattor till ett större rum.

.

Färg och finish

Kakel och klinker kommer i mängder av varianter. Du kan hitta plattor i alla upptänkliga färger och med många olika strukturer. Vilken platta du ska välja beror förstås mycket på tycke och smak, men det finns några saker som ändå kan vara bra att tänka på.

Vill du ha ett riktigt lättstädat utrymme? Då är glaserade plattor med glansig yta oslagbara eftersom de går lätt att torka av.

Behöver du istället en väldigt slitstark klinker, kanske i hallen? Välj då gärna en klinker med tät sammansättning som tål hårt slitage.

Färgsättning är även det något du måste ta ställning till. Ett tips kan vara att välja ganska neutrala färger. På så sätt får du ett tidlöst utrymme som du inte tröttnar på i första taget. Färgklickar kan du sedan addera med hjälp av inredningsdetaljer.