Bygga hus

Välkommen på en spännande resa där målet är ditt framtida boende. På Dala Trähus har vi lång erfarenhet av husbyggande och kan därför smidigt och kostnadseffektivt anpassa våra resurser efter dina önskemål och behov. Oavsett om du vill att vi tar en totalentreprenad (nyckelfärdigt på riktigt) för projektet eller om du vill göra några delar själv så hjälper vi dig så att du kan känna dig trygg i ditt husköp.

Inför bygget


Välj hur du vill bygga

Nu är det dags att inleda en spännande resa där målet är ditt framtida boende. På Dala Trähus har vi lång erfarenhet av husbyggande och kan därför smidigt och kostnadseffektivt anpassa våra resurser efter dina önskemål. Bygguppdrag brukar falla inom någon av följande tre kategorier. Välj den som passar dig bäst.

Korta vägen – Totalentreprenad/Nyckelfärdigt

Slappna av och låt oss på Dala Trähus ta hand om allt från grund till inflyttning. Med totalentreprenad, även kallat nyckelfärdigt, får du ett avtal till ett fast pris, där Dala Trähus sköter all planering och ansvarar för hela byggnationen fram till slutbesiktning. Du får på en gång full kontroll över slutkostnaden.

OBS: Totalentreprenad erbjuder vi inom Bohuslän, Halland samt inåt mot Vänersborg och Borås. Totalentreprenad utanför detta område sker från fall till fall.

Medelvägen

För dig som vill göra en del av jobbet själv eller har egna entreprenadskontakter. Du väljer helt själv hur mycket hjälp du behöver av oss. Det vanligaste vid val av medelvägen är att vi gör färdig utsida och du gör färdig insida. Andra vill att vi tar hand om allt förutom målning och tapetsering. I samråd med en av våra säljare gör ni en gränsdragning som är tydlig om var vårt ansvar slutar och ert börjar.

Långa vägen

Om du vill sköta det mesta själv är det här alternativet för dig. Dala Trähus levererar en byggsats med väggar, material och produkter samt en tidsplan som är beräknad utifrån leveranserna. Du sköter all annan planering och byggnation själv.

Varför välja totalentreprenad?

Läs vår broschyr – Totalentreprenad enkelt och tryggt

Med totalentreprenad får du ett avtal till ett fast pris, där Dala Trähus sköter all planering och ansvarar för hela byggnationen fram till slutbesiktning.

Att köpa hus med totalentreprenad är det bästa sättet när man vill ha kontroll över ekonomin i sitt husprojekt.

Dala Trähus är en trygg partner att göra detta med eftersom vi både levererar husstommen och bygger huset färdigt. I och med detta behöver vi ha med och tänka på allt som behövs för att det skall kunna bli ett färdigt hus.

OBS: Totalentreprenad erbjuder vi inom Bohuslän, Halland samt inåt mot Vänersborg och Borås. Totalentreprenad utanför detta område sker från fall till fall.

Fördelar med oss

I vår broschyr hittar du fler fördelar med oss och vad som ingår i vår totalentreprenad.

Nedan har vi samlat några av dem.

Tryggheter med Dala Trähus

Ansvarsförsäkring & Färdigställandegaranti

Certifierad fuktmätning av bottenplatta

Fuktmätning av regelstommar: Sker innan igenslagning

Provtryckning av klimatskärm: Säkerställa att huset är tätt

Betalningsplan: Prestationsbunden med 10% kvar till godkänd slutbesiktning

10-årigt konsumentskydd

Fördelar Dala Trähus Entreprenad

Tidsplan för hela byggnationen med fast slutbesiktningsdatum

Egen entreprenadavdelning med fast anställda snickare

Mångåriga samarbeten med utvalda underentreprenörer

Egenkontroller på utförda arbeten

Träff och genomgång med elektriker, kakelsättare och målare på byggplats

Inmålning av taklist, ytterhörnskydd, godkänd pappremsa.

 

Fördelar Dala Trähus Byggsats

Personligt företag med lång erfarenhet av både husfabrik och entreprenad

Flexibla fasadmöjligheter

Extra stabilt bjälklag med gles c/c 100 mm + spånskiva + färdiggolv.

Aluminiumbeklädda träfönster , U-värden: fast fönster 0,8 W/m2K., öppningsbart 0,9 W/m2K

Vattenburen golvvärme på plan ett.

Osb och gips på ytterväggar som standard

 

Vägen till ditt husägande

Att bygga hus är en rolig resa men det är också en komplex process där allt måste stämma perfekt. Vår ambition är att göra din husbyggarresa till en trevlig och trygg upplevelse genom att tydligt guida dig igenom alla steg till dess du sätter nyckeln i dörren.

Nedan ser du hela processen steg för steg!

1. Att välja rätt husmodell

Val av husmodell
Utgå från den design och stil som tilltalar dig, både när det gäller husets insida och utsida, men tänk också på vad som passar tomten. Är det en sluttningstomt? Eller finns det begränsningar satta i förhandsbeskedet eller i detaljplanen som du behöver ta hänsyn till, till exempel en maxhöjd på nocken? Vi hjälper dig genom att guida dig rätt bland våra olika husmodeller eller om du har en egen ritning.
I detta skedet är det även läge för dig att kontakta en markentreprenör som kan bedöma tomtens möjligheter och begränsningar och som kan ge en första offert på markarbetet.

 

Offert med LoE
LoE står för leverans och entreprenadbeskrivning. När du har hittat ett hus som du fastnat för tar vi fram en offert. Här jobbar vi med de stora penseldragen för ditt hus.

 

Köpeavtal
Du har nu valt vilket hus du vill bygga och att du vill göra denna spännande resa tillsammans med oss! Vi signerar ett grundläggande avtal för att starta igång byggprocessen.

2. Anpassa ditt hus och ansök om bygglov

Plan- och fasadförändringar
Efter att avtalet är signerat är det dags att sätta sig ner och finjustera plan- och fasadritningarna så de blir precis så som du vill ha det, kanske vill du flytta en vägg eller kanske ha takkupor på huset? Ska panelen vara liggande eller stående? I det här läget anpassar du ditt framtida hem och valen kan stundtals vara många, men samtidigt väldigt roliga.

När du känner dig nöjd med insidan och utsidan skickas detta till huvudkontoret för framtagning av bygglovshandlingarna.

Bygglovsansökan
Ansökan om bygglov gör du hos den kommun där huset ska byggas och den processen hjälper vi till med. Kontaktuppgifter till samtliga kommuner hittar du på boverket.se. När du har fått bygglovet beviljat måste du börja bygga inom två år och ha byggt färdigt inom fem år. Under tiden som bygglovet hanteras av kommunen går vi vidare till nästa steg i husbyggarresan!

 

Standard- och tillvalsmöte
Under tiden som bygglovet hanteras är det dags att börja titta på detaljerna. Med kända kvalitetsvarumärken som Ballingslöv, Tarkett och Siemens kan du känna dig trygg i alla dina val hos oss. Redan i standardutrustningen får du ett välutrustat hem, men du har också möjlighet att sätta din personliga prägel på hemmet genom att göra ytterligare tillval som rör kök, kyl, frys, ugn, badrumsinredning och beslag. Alla val måste vara klara innan husbeställningen och vi hjälper dig genom processen dit.

 

3. Husbeställningen – ToLo

Beställning av hus – ToLo
När bygglovet är klart och detaljerna satta är det dags att göra den slutgiltiga husbeställningen. Efter att den är gjord kan du inte göra förändringar i utförandet eller i leveransomfattningen. ToLo betyder tillverknings- och leveransorder och det är utifrån den som vi gör beställningarna och byggnationen. Därför är det viktigt att alla val och tillval är gjorda, och att eventuella justeringar är inskrivna i de slutgiltiga plan- och fasadritningarna.

När alla val är gjorda och handlingarna uppdaterade bokar din säljare ett överlämningsmöte med huvudkontoret. Under mötet går vi tillsammans igenom alla handlingar en sista gång och rätar ut eventuella frågetecken. Vi sätter också den preliminära tidsplanen för bygget.

När ToLo:n är signerad läggs beställningen av ditt hus och projekteringen startar igång.

 

Projektering startar
Efter överlämningsmötet startar projekteringen i enlighet med ToLo. Vi går igenom hela konstruktionen med allt från balk- och takstolsdimensioner, detaljsektioner och dragning av VA etc.

 

Tekniskt samråd
I detta skedet är det dags för tekniskt samråd med kommunen för att få startbesked på byggnationen och marken. På samrådet går man igenom byggnationen, handlingarna och fastställer kontrollplanen. Till samrådet tar vi fram de handlingar som kommunen behöver för att kunna bedöma om startbesked kan ges. I avtalet framgår det vilka handlingar vi tar fram. Tillsammans med din KA sköter du kontakten med kommunen och säkerställer att dokumentationen är korrekt.

Startbeskedet är en riktig milstolpe och nu kan bygget starta igång och första spadtaget kan tas i marken!

4. Bygget är igång

Markarbeten & grundläggning
Alla tomter är olika och beroende på tomtens utformning kan markarbetet innebära olika slags utmaningar. Det gör att det ofta är svårt att uppskatta hur lång tid markarbetet kommer ta så det gäller att starta markarbetet i god tid innan själva byggnationen.

Husleverans
Ditt hus levereras i delar direkt från vår fabrik och montering påbörjas. Alla stommar och grunddelar är byggda i väderskyddad miljö. På stomresningsdagen är du är varmt välkommen att sitta vid sidan och titta på, ta med en stol och kaffe och se ditt hus byggas upp mitt framför ögonen på dig.

Byggarbeten
Nu är bygget i full gång och du som byggherre kommer att besöka bygget flera gånger genom byggplatsbesök och möte med elektrikern, målaren och kakelsättaren.
Vi förstår självklart att du vill prata med snickarna och se processen flera gånger och det är inga problem så länge dessa besök bokas in tillsammans med ansvarig byggledare.

5. Inflytten närmar sig

Slutbesiktning
Ditt hus är nu klart! Nu skall huset besiktigas av en oberoende besiktningsman som går igenom huset och säkerställer att allt byggts fackmannamässigt och enligt avtal samt går igenom egenkontroller av hantverkarnas utförda arbeten. Besiktningsmannen går även igenom intyg från olika leverantörer och de intyg som ska vara med i KA:s kontrollplan, till exempel sotarintyg och ventilationskontroll (OVK). Ca två veckor innan slutbesiktning har vi vår egna kontrollbesikning för att säkerhetställa att allt är rätt utfört inför slutbesiktning

Om du valt totalentreprenad tar det 20–25 veckor från stommontering till slutbesiktning. Den exakta tiden beror på hustyp och om semestrar eller julledighet infaller under byggtiden.

 

Slutsamråd och slutbevis
När besiktningen är utförd och godkänd är det dags för kommunen att kontrollera att huset är säkert att leva och bo i. Då hålls ett slutsamråd som du som byggherre eller din KA kallar till. Under slutsamrådet går ni igenom kontrollplanen, som då ska vara komplett ifylld och klar.

När huset är godkänt och klart får du nycklarna i din hand och huset är ditt, nu är det bara ett litet steg kvar innan du får flytta in!

Inflyttning

Sista steget innan inflytt. Vid slutsamrådet kommer kommunens representant och kontrollerar så att huset är säkert att bo i, att alla de nödvändigheter man behöver finns på plats och att huset stämmer överens med bygglovet. Här närvarar även du och din Ka.

Huset är godkänt och du har slutbeskedet och nycklarna i din hand!

 

Välkommen hem

Vår väggkonstruktion

Väggblocken till våra hus byggs inomhus i fin torr miljö i fabriken i Henån på Orust. Konstruktionen är väl beprövad och står sig stark mot dagens höga energikrav. Med påspikad vit grundmålad panel, gles, utegips med tejpade skarvar, isolering med plast på insidan är väggen klar att monteras direkt vid ankomst till byggplats. Under transporten står blocken i en väderskyddad täckt ”vagga” som sedan lyfts av på byggplats där den tas emot av våra snickare för montering.

Våra väggar i kombination med att bjälklagen är infällda i väggen och omsluts av plast gör att våra hus får en riktigt bra täthet. Husen provtrycks under byggnationen för att säkerställa att inga inläckage finns och har den täthet som behövs föra att säkerställa energikraven.

Standard/Tillval

Låt ditt nya hem spegla din personlighet. Du kan göra många olika tillval som gör att huset verkligen känns som ditt, från dubbelkommod i badrummet till vinkyl i köket. Eller varför inte en bastu?

I samtliga hus ingår kök och badrumsinredning från Ballingslöv och vitvaror från Siemens. Grundstandarden är alltid hög så oavsett om du gör tillval eller inte kan du känna dig trygg med kvaliteten. Som exempel på tillval kan nämnas helintegrerade diskmaskiner som gör att diskmaskinen smälter in med kökets luckor och lådor. Ett annat exempel är lyxiga rainshower duschar som gör att du får spa-känsla i badrummet. Läs mer om vad som är standard och vilka tillval du kan göra i standard- och tillvalsbroschyren. Om du önskar något utöver det som finns i katalogen hjälper vi självklart till att fixa det.

Läs vår katalog med standard- och tillvalsprodukter

       

   

Övriga byggherrekostnader

I samband med er husaffär finns det fler utgifter att tänka på än själva huset. Dessa kostnader ligger utanför huskostnaden och ingår inte i vår offert.

Tomt: Köpeskillingen för tomten

Lagfart: 1,5% (4,25% för företag) av köpeskillingen för tomten + expeditionsaavgift.

Mark: Alla kostnader som behövs för att möjliggöra en husbyggnation på tomten såsom exempelvis pålning, sprängning, bortforssling av överskottsmassor, trädfällning, borttagning av stubbar, rivning samt finplanering.

Avgifter: Anslutningsavgifter såsom va, el, tele/fiber. Sotningsintyg vid ev kamin.

Bygglov: Kommunal avgift som bl a omfattar nybyggnadskarta, planavgift, utsättning av huset mm.

Pantbrev: 2% av lånat belopp

Byggnadskreditiv: Ränta på ev lånade pengar under byggtid.

Byggnadskreditiv: Även kallat ”Byggnadslån” är ett slags allt-i-ett-lån som löper under hela byggtiden. Ni tar ut pengar från lånet i den takt ni behöver betala för t ex tomt, grund, stomme osv.

Kontrollansvarig: Skall bistå er (byggherren) att uppfylla samhällets krav vid byggnationen. Kontrollansvarig deltar i samråd och närvarar vid kontroller och besiktningar.

Byggel: Elförbrukning under byggtiden

Omlastning: Beställaren ansvarar för att framkomlighet till byggplatsen finns för bil och släp (24m). Eventuell omlastning eller tid för detta ingår ej.

BK3 väg: Extrakostnader för frakter som har uppkommit p g a att väg ej håller Bk 1 klass eller ej tillåter bil och släp (24 m) att komma fram till tomt samt eventuell omlastning.

Utvändig målning: Väggblocken levereras grundmålade, våra hus levereras och byggs året om men från sen höst till vår kan husen inte målas pga av väderleken. Utvändig målning ingår därför inte i vår offert.

Solceller till villan

Genom vårt eget solcellsbolag Dala Trähus Energi anpassar vi varje hus gammalt som nytt efter lagkrav och de önskemål våra kunder har. Vi gör beräkningar på hur husets utformning, antal fönster och ryggåstak påverkar din energiförbrukning. Målet är att förena en trivsam planlösning och design med den senaste energitekniken för att få en hållbar ekonomi. Och kom ihåg, energin som inte förbrukas från solcellsanläggningen säljs tillbaka på elnätet.

Kontakta oss för mer information och hitta den bästa lösningen för just ditt hus. Gammalt som nytt!

  • Fast pris

  • Nyckelfärdigt

  • Betala när allt är klart

  • Grönt avdrag, 15% för solceller, 50% laddboxar, 50% batterier

Kontakta oss idag!

Jakob dala trähus energi

 

Få en kostnadsfri offert

Vi utför installationer i Västra Götaland.